SRBIJA

Usvojen novi zakon: Za nepoželjne SMS-ove kazna i do 1.600 maraka

Novim izmjenama uvodi se i mehanizam za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja s interneta

Skupština Srbije. Agencije

I.K./Avaz.ba

22.7.2019

U Skupštini Srbije danas su usvojene izmjene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini. 

Na ovaj način slanje komercijalnih poruka putem SMS-a i maila omogućava se samo uz prethodni pristanak potrošača kome je ta vrsta poruka namijenjena.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kazao je kako se slanje neželjenih poruka elektronskim putem, s aspekta potrošačkog prava smatra "nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom". 

- Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmjenama zakona je, također, prekršajno sankcionirano, fiksnom kaznom od 100.000 dinara (1.600 KM) za pravno lice, odnosno 20.000 dinara (330 KM) za poduzetnika - rekao je Ðorđević. 

Izmjenama Zakona propisuje se i obaveza čuvanja podataka (IP adrese) o korisniku usluge informacionog društva minimum 30 dana nakon prestanka pružanja te usluge. 

- Ova obaveza se odnosi na prijenosnike, naprimjer, vlasnike raznih online platformi preko kojih drugi trgovci oglašavaju svoje proizvode i veoma je značajan mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za sadržaj poslanih poruka - ističe Đorđević. 

Kako tvrdi, u narednom periodu kontrola subjekata koji elektronski posluju bit će efikasnija jer će inspekcijski organi preko obaveze čuvanja IP adrese moći lakše doći do pravog objavljivača sadržaja, a kroz uvođenje prekršajnih naloga nadzor će biti efikasniji.

Srbijanski ministar je ukazao i na to kako se izmjenama Zakona omogućava i prekogranično pružanje usluga informacionog društva tako da će se danom stupanja u EU domaći pružaoci registrirani u Srbiji moći pravno nastanjivati u zemljama članicama EU pod jednakim uvjetima, kao i obrnuto. 

Izmjenama Zakona uvodi se i mehanizam za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja s interneta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.