KOSOVO

Haradinaj odlazi u Hag: Pred tužiocima u svojstvu osumnjičenog, pozvao na raspisivanje izbora

Nezvanično, 24. jula pojavit će se u Specijalnom sudu za zločine OVK

Ramuš Haradinaj. Facebook

Piše: Avaz.ba

23.7.2019

Premijer Kosova u ostavci, Ramuš Haradinaj (Ramush) danas odlazi u Hag, gdje će na poziv Specijalnog suda za zločine OVK, pred tužiocima dati izjavu u svojstvu osumnjičenog.  

On bi se, kako navode mediji s Kosova, 24. jula trebao pojaviti pred tužiocima Specijalnog suda, kada će pred tužioce stati i bivši portparol Glavnog štaba OVK, Jakup Krasnići (Krasniqi).Podsjetimo, Haradinaj je u petak, nakon što je stigao poziv iz Haga dao ostavku na mjesto premijera Kosova. On je jučer, uputio i zvanična pisma o neopozivoj ostavci, pored ostalih, predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju (Hashimu Thaci) i predsjedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju (Veseli).


Haradinaj potpisao ostavku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

- Danas sam putem pisma informirao šefove institucija i lidere političkih partija koje su zastupljene u Skupštini o mojoj neopozivoj ostavci na funkciju premijera Republike Kosovo. U skladu s Ustavom Republike Kosovo i važećim zakonima, pozvao sam i da se poduzmu neophodni koraci za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Do izbora nove Vlade, nastavit ću da vršim ustavne dužnosti kao premijer i vlada u ostavci – napisao je Haradinaj jučer poslijepodne na svom Facebook profilu. 

Specijalni sud za zločine OVK do sada je izdao najmanje 30 poziva za saslušanje u svojstvu osumnjičenih ili svjedoka, a izgleda da spisak nije gotov, piše Koha. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.