PARIZ

Članice EU se dogovorile o "mehanizmu solidarnosti" za prihvat migranata

Italijanski ministar unutrašnjih poslova nije prisustvovao sastanku

Preuzimanje migranata je evropsko načelo solidarnosti. AFP

I.K./Avaz.ba

23.7.2019

Inače, četrnaest članica Evropske unije usaglasilo se o novom "mehanizma solidarnosti" koji su predložile Njemačka i Francuska u cilju raspoređivanja migranata širom bloka, objavio je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). 

Naime, ministri unutrašnjih i vanjskih poslova EU jučer su, u Parizu, raspravljali o imigraciji i sigurnosnim pitanjima nakon što su održali prvi sastanak u Finskoj prošle sedmice. 

- Zaključak ovog sastanka je da je, u principu, 14 država članica izrazilo saglasnost s francusko-njemačkim dokumentom - izjavio je Makron. 

Francuski predsjednik nije naveo konkretne detalje, ali je istakao da će nova inicijativa biti "brza i automatska". 

Osim Francuske i Njemačke, Finska, Luksemburg, Portugal, Litvanija i Hrvatska nagovijestili su jasnu namjeru da rade na unaprjeđenju novog sistema. 

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo), čija je zemlja na prvoj liniji fronta u suočavanju s migrantskim prilivom u Evropu, nije prisustvovao sastanku u Parizu.

Inače, Italija je do dolaska na vlast populističke koalicije u 2018. godine prihvatila skoro sve migrante koje su na moru spasile humanitarne grupe. Od dolaska na vlast aktuelne koalicije Italija je zatvorila svoje luka za humanitarne brodove.  

Prema podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, najmanje 426 ljudi je ove godine poginulo u pokušajima da se domognu Evrope preko Mediterana.

Hoće li Hrvatska primati po jednog ili dva migranta s brodova iz Afrike

Hrvatska do sada nije primila nijednog migranta koje brodovi pokupe iz Sredozemlja, no, to bi se s preuzimanjem predsjedavanja Vijećem EU u prvoj polovini sljedeće godine moglo promijeniti.

Hrvatska će, najvjerovatnije, morati uzeti u obzir da su i druge države koje su predsjedavale, poput Bugarske, Rumunije ili Finske, primale migrante s brodova iz Mediterana. 

Riječ je o simboličnoj gesti – jedan ili dva migranta, i to ne sa svakog broda, već se raspodjela među državama dogovara za svaki pojedinačni slučaj, tako da konačan broj ne premašuje deset. 

Ovakav se scenarij u Hrvatskoj službeno još nije razmatrao, ali se u Evropi uveliko raspravlja o načelu solidarnosti. 

O tome kako će se Hrvatska službeno postaviti oko mehanizma raspodjele kažu da će konačno mišljenje dati tek kad vide prijedlog, koji još nije finaliziran. To se, prema najavama, očekuje krajem ljeta na sastanku na Malti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.