REGIJA U oktobru 2017. godine, na svečanosti u Vašingtonu, predajom instrumenata o pristupanju formalno postala 29. članica

Crna Gora potpisala historijsku Deklaraciju o završetku procesa integracije u NATO

Avaz.ba
24.07.2019 09:36

Crna Gora potpisala Deklaraciju

Foto: Agencije

Potpisivanjem Deklaracije o završetku procesa integracije u NATO  u Podgorici Crna Gora je službeno ispunila sve obveze i ciljeve preuzete prije dvije godine kada je postala punopravna članica tog saveza.

Deklaraciju su na svečanosti potpisali načelnik Generalštaba vojske Crne Gore Dragutin Dakić i zapovjednik Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju Andre Lanata.

- Vojska Crne Gore pristupit će profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO-ove standarde i pokazala da je vjerodostojna država i pouzdan saveznik u Alijansi - kazao je Dakić.

Lanata je rekao da je kraj procesa integracije Crne Gore sjajan uspjeh za tu državu, ali i za NATO u cjelini. Sjevernoatlantski savez još jednom je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna dijeliti i braniti zajedničke vrijednosti i principe.

- Vaš uspjeh je rezultat kolektivnog napora koji obuhvaća napore svih institucija u Crnoj Gori - istaknuo je Lanata.Lanata se u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je zahvalio na podršci Savezničkom zapovjedništvu u protekle dvije godine.

- Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO, uključujući politiku otvorenih vrata, podršku integraciji Sjeverne Makedonije, kao i prisustvo u misijama Alijanse - rekao je Đukanović.

Crna Gora je u oktobru 2017. godine, na svečanosti u Vašingtonu, predajom instrumenata o pristupanju formalno postala 29. Članica NATO-a.

NA VRH