REAKCIJE

Bošnjačko nacionalno vijeće: Negiranje bosanskog jezika je još jedan šovinistički izljev mržnje

Građenje vlastitog kulturnog identiteta na negiranju tuđeg i vjerovanje u postojanje superiorne kulture, jezika ili nacije najveće su zablude kojima se može voditi jedno društvo

BNV. BNV

Avaz.ba

24.7.2019

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji ocijenilo je da je stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika da ne postoji poseban jezik Bošnjaka, lingvistički različit od srpskog, "još jedan šovinistički izljev mržnje i neprijateljstva dijela akademske zajednice u Srbiji prema Bošnjacima i bosanskom kao maternjem jeziku".

BNV je u saopćenju ocijenio da pismo koje je Odbor uputio prošle sedmice Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje i u kojem ističe da bi "prihvatanjem studijskog programa bosanskog jezika na Univerzitetu bila nanesena neprocjenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi", predstavlja "diskriminatorski i politički stav" koji "nema korijene u lingvistici". 

- Podsjećamo javnost da je bosanski jezik dio pozitivnih propisa Srbije, a da je njegovo izučavanje i upotreba regulirana međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratificirala i uvela u svoj pravni sistem. Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka koji su se o svom jeziku izjasnili na popisu stanovništva 2011. godine, a nastavu na bosanskom jeziku pohađa skoro 20.000 učenika u Srbiji već skoro pet godina - navedeno je u saopćenju BNV-a.

Vijeće je ocijenilo da je otvaranje studijskog departmana za bosanski jezik "važan korak u punoj implementaciji bosanskog jezika u obrazovni sistem Srbije" i upozorilo akademsku zajednicu u Srbiji da su "građenje vlastitog kulturnog identiteta na negiranju tuđeg i vjerovanje u postojanje superiorne kulture, jezika ili nacije najveće zablude kojima se može voditi jedno društvo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.