REGION

Đukanović: Prijenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović ima i državni značaj u kontekstu snaženja svijesti o identitetu

Formirana je radna grupa koja će sagledati prostorne komponente lokacije

Milo Đukanović. Antenam.net

Piše: M. ILIĆ

29.7.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao je danas prvom sjednicom Koordinacionog odbora za prijenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

- Predsjednik Đukanović ocijenio je da se činom prijenosa posmrtnih ostataka ispunjava još jedan dio historijske i moralne obaveze prema dinastiji Petrović, koji ima i državni značaj u kontekstu snaženja svijesti o identitetu - saopćeno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je kazao da je njihov cilj da organiziraju dostojanstven čin s najvišim vojnim počastima.

Koordinacioni odbor podržao je dosadašnje aktivnosti i konstatirao da su radna tijela dobro pripremila osnovu za daljnje aktivnosti povodom prijenosa posmrtnih ostataka potomaka dinstije Petrović.

- Odbor se saglasio sa prijedlogom stručnog tima u vezi s lokacijom na koju će biti preneseni posmrtni ostaci potomaka, da to bude Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju - navodi se u saopćenju.

Na toj liniji formirana je radna grupa koja će sagledati prostorne komponente lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju.

Razmotrena je i informacija o načinu ispraćaja, odnosno dočeka posmrtnih ostataka potomaka dinastije i, u skladu s tim, formirana je Organizaciona komisija za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.