AKTUELNO

Kosovo pred vanrednim parlamentarnim izborima

Čeka tumačenje Ustavnog suda

Kosovo pred vanrednim izborima. Agencije

Fena

30.7.2019

Ramuš Haradinaj, koji je prije deset dana podnio ostavku na mjesto kosovskog premijera, pozvao je zastupnike u parlamentu da ne odgađaju raspisivanje vanrednih izbora.

Haradinaj je neopozivu ostavku podnio nakon što je iz Haškog tužilaštva dobio poziv za saslušanje za zločine koje su pripadnici OVK počinili 1999. i 2000. godine na Kosovu.

Odbacio je navode koalicijskog partnera, inače predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija da njegov čin predstavlja "političku kalkulaciju".

Sada se čeka tumačenje Ustavnog suda s obzirom na to da kosovski Ustav ne predviđa šta se događa kad premijer podnese ostavku.

Veseli je ranije kazao za kosovske medije da se ne protivi vanrednim izborima te je dodao kako postoje dva načina kako da do njih dođe – prvi je da predsjednik Kosova Hašim Tači raspiše izbore, a drugi da parlament donese odluku o raspuštanju.

- Vrijeme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u parlamentu, da se dogovorimo o njegovom raspuštanju i o datumu izbora - rekao je Veseli za RTK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.