SKANDAL

Grabar-Kitarović: BiH je nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama

Problem je u tome da se izbjeglice zanemaruje

Grabar-Kitarović: Opet govorila u negativnom kontekstu o BiH. FAH

E. Ma. /Avaz.ba

30.7.2019

Komeramoracija Holokausta te edukacija i restitucija vezane za Holokaust bile su ključne teme u dugom razgovoru koji je predsjednik Izraela Ruven Rivlin (Reuven) u ponedjeljak vodio s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je u trodnevnoj posjeti Izraelu.

Rivlin je svoju gošću pozvao da ponovno dođe krajem januara 2020. godine, kad će biti domaćin svjetskim liderima na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica. Predsjednik Rivlin rekao joj je da Izrael i Hrvatska "gledaju prema budućnosti, ne zaboravljajući prošlost". 

Rivlin i Grabar-Kitarović obostrano su izrazili žaljenje zbog neuspješne prodaje 12 izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj, koja je propala zbog veta treće strane. Niko nije imenovao treću stranu, ali zna se da su to Sjedinjene Američke Države.

Međutim, složili su se da će njihove zemlje nastaviti sarađivati u pitanjima odbrane, sigurnosti i borbe protiv terorizma.

U ovom posljednjem kontekstu, Grabar-Kitarović je napomenula kako njena zemlja trpi zbog migrantskog problema, koji nije sasvim sličan onome u velikom dijelu Evrope. Ona razlikuje migrante od izbjeglica, rekavši kako je Hrvatska spremna pružiti azil izbjeglicama, ali i kako migranti koji traže bolji način života moraju poštovati međunarodne granice. Migranti zapravo ne žele ostati u Hrvatskoj, rekla je, nego samo doći do Njemačke.

Iako gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većinom su zapravo afrički ili pakistanski migranti, koji se pokušavaju probiti preko granice iz Bosne i Hercegovine, za koju Grabar-Kitarović kaže kako je vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama. 

- Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da su neki vrlo nasilni te provaljuju ljudima u domove. 

- Problem je u tome da se izbjeglice zanemaruje - kazala je Grabar-Kitarović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.