HRVATSKA

Plenković pružio podršku predsjednici: Žao mi je zbog pretjeranih reakcija iz BiH

Naša politika, općenito, prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju

Plenković: Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji. Arhiv

Fena

1.8.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog, kako je rekao, pretjerane reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskoj štampi.

- Naša politika, općenito, prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju - rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su krivo prenesene vijesti tokom posjete predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH. 

Svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna uz drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebno u evropskim institucijama.

 - Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja - dodao je Plenković i ustvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Naglasio je kako Vlada Hrvatske želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način. 

- Bosna i hercegovina je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere - zaključio je premijer i pružio podršku hrvatskoj predsjednici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.