HRVATSKA

Hrvatski ministar vanjskih poslova: Zabrinjavajući tonovi i reakcije iz BiH

Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga, rekao je u četvrtak novi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova

Grlić Radman: Riješiti sva kompleksna pitanja između dvije zemlje. Agencije

Fena

1.8.2019

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u četvrtak kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je izraelski list "Jerusalem Post" objavio pa povukao, a u kojem stoji da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Grir Fej Kašman (Greer Fay Cashman), novinarka izraelskog lista "Jerusalem Post", napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

 - Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga - rekao je u četvrtak novi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

- S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno - dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska "odgovorna evropska zemlja, kojoj je svakako stalo do evropske perspektive BiH" i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

- U Dejtonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda tako da biraju svog člana Predsjedništva, i to treba zadovoljiti - rekao je Grlić Radman.

- Bosna i Hercegovina treba biti u duhu Dejtonskog sporazuma, kako je konstituirana - dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda - rekao je i zaključio kako se "mora graditi dijalog", prenosi Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.