REGION

Rumunija zabranila, a Mađarska dozvolila prevoz ruskih vojnih vozila za Srbiju

Politico piše i da je portparol EU rekao da su u Briselu vidjeli izveštaje i da je primjena restriktivnih mera EU u odgovornosti država-članica

Oklopna vozila iz Rusije stigla u Srbiju. Agencije

F. M.

2.8.2019

Rusija je isporučila deset oklopnih vozila BRDM-2 Srbiji kargo avionom koji je prošao kroz mađarski zračni prostor, nakon što je Rumunija blokirala isporuku, piše portal Politico.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gerdelj Guljaš, rekao je novinarima da je isporuka zračnim putem dozvoljena zato što nije riječ o vojnom avionu nego o civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

- Naravno da smo bili obavješteni o ulasku civilnog aviona u mađarski zračni prostor, ali to je protokolarno obavještenje koje se samo uzme k znanju - naveo je Guljaš.

Kako je dodao, zbog geografskih razloga, ruski avion je morao da preleti i preko Poljske i Slovačke.

Politico piše i da je portparol EU rekao da su u Briselu vidjeli izveštaje i da je primjena restriktivnih mera EU u odgovornosti država-članica.

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije prethodno je u odgovoru na pitanje RTS-a navelo da nekoliko uvjeta mora biti ispunjeno za tranzit vojne opreme.

Navedeno je da je jedan od tih uvjeta da roba ne smije direktno ili indirektno služiti interesima entiteta i tijela Ruske Federacije i da ne smije biti predodređena za upotrebu u Ruskoj Federaciji.

Nakon što su vozila BRDM-2 stigla u Srbiju, Ministarstvo odbrane je saopćtilo da prilikom zračnog transporta „nije bilo nikakvih prepreka i da je sva tehnika stigla sigurno uz poštovanje međunarodnih pravila“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.