REAKCIJE

Grabar-Kitarović: Reakcija političara iz BiH brzopleta, agresivna i bez poštivanja diplomatskih kodeksa

Bh. narodu želim sve najbolje i želim im reći da se u svakoj prigodi borim za Bosnu i Hercegovinu

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako bi voljela da političari iz BiH shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj, poručivši pri tome kako su njihove uvrede na račun Hrvatske i njenih zvaničnika prevršile svaku mjeru. 

- Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i niko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda te, u konačnici, za bolju i evropsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to, nakon tamošnje izborne kampanje, prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako neki političari nedostatak vlastite vizije i strategije vlastite države misle do beskraja nadomještati izmišljanjem vanjskog neprijatelja. 

Sve to, ističe, asocira je na film "Predsjedničke laži", u kojem se izmišlja neprijatelj kako bi se podigao vlastiti rejting.

- Jer, kakvo je, zapravo, stanje u toj državi? Hrvatima je neko drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim nivoima, a sve se to dogodilo puzajućim promjenama Ustava, koje su uglavnom samovoljno donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice i na koje nisu reagirali dušebrižnici u Hrvatskoj, koji se danas javljaju i izvinjavaju Bosni i Hercegovini, a da uopće nisu provjerili autentičnost članka ("Jerusalem Post"). Stoga, ako već ne osjećaju potrebu da štite dignitet Hrvatske, onda neka zaštite vlastiti dignitet i prestanu širiti laži – kazala je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je u intervjuu za "Jutarnji list" kazala i da je odmah odbacila tezu da je "BiH pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova"  te da su isto učinili i izraelski ambasador i "Jerusalem Post", koji je i uklonio taj dio članka te da to nisu bile njene riječi. 

 - Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štititi Dejtonske mirovne ugovore i Ustav - naglasila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je i kako svi moraju biti svjesni da je Hrvatska najviše pomogla BiH, da ju je prva priznala, a prihvatila je i 700.000 izbjeglica. 

Pored toga, hrvatska predsjednica je navela kako je u vrijeme najžešćeg rata u BiH njena porodica prihvatala izbjeglice iz BiH, sagradila im jedan stančić u koji je smještala Bošnjake, zapošljavala ih i davala im plaću dok ne bi otišli dalje svojim putem. 

- Neka političari u BiH rade šta god hoće, jer oni nisu odgovorni meni nego svojim narodima i građanima. A tom narodu želim sve najbolje i želim im reći da se u svakoj prigodi borim za BiH, za koju želim da bude dio Europske unije. Želim da BiH bude prosperitetna država u kojoj će se odraditi sve reforme. I, naravno, u svemu tome se, prije svega, borim, ponavljam, za poziciju Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH - naglasila je hrvatska predsjednica. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.