OLUJA

Dok Hrvati slave, Srbi tuguju: Rat nije gotov i to najbolje znaju srpska djeca

Na našu žalost, a vjerujemo na štetu hrvatskog društva, rat se nije završio "Olujom", navode u saopćenju

Proslava "Oluje". Edina Zuko/Pixsell

Avaz.ba

4.8.2019

U Hrvatskoj se danas slavi 24. godišnjica vojne akcije "Oluja", kojom je Hrvatska oslobođena od okupacije JNA. S druge strane, Srbija danas de facto ima dan žalosti, jer tvrdi da je tokom ove akcije počinjen veliki broj zločina protiv srpskog naroda u Hrvatskoj. Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske objavilo je 12 izjava sjećanja i, zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i općinskim vijećima, traži minutu šutnje.

Kako je navedeno u saopćenju Srpskog narodnog vijeća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosjećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Oni izražavaju žaljenje za "izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima".

- Iako nismo dio kolektivnog pamćenja koje je uspostavila država, na nama je da imena i prezimena žrtava, kao i imena njihovih sela i gradova, izgovaramo bez straha i dostojanstveno, da ih se sjećamo slobodno - navodi Srpsko narodno vijeće u saopćenju.

- Na našu žalost, a vjerujemo na štetu hrvatskog društva, rat se nije završio "Olujom", ni nakon paljenja živih ljudi, ni kad je posve bilo jasno da otpora više nema, ni granatiranjem kolone izbjeglih, ni odlaskom posljednjeg traktora.

Rat se nije završio ni nakon što je imovina izbjeglih završila u vozovima i kamionima za Split i druga mjesta, ni mirnom reintegracijom, ni normalizacijom novih društvenih odnosa, ni ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Naprotiv, bila je to prilika za njegovu obnovu - navodi se u saopćenju SNV-a, čiji je predsjednik Boris Milošević.

Srpsko narodno vijeće navodi dalje da rat nikad nije bio prisutniji i da vijest o njegovom kraju sporo putuje.

- Još nije stigla do hrvatskih sudova ni do saborskih poslanika, nije stigla do hrvatskih škola i nije stigla do svih onih koji ne znaju šta bi sa sobom u miru.

Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti ,koja u svojim školama moraju da trpe stigmu zločinaca i osjećaju krivicu za njegove razorne posljedice - navodi SNV.

Vijest o kraju rata, kako kažu, nije stigla ni do mjesta proslave njegovog kraja.

- Čini se da je kraj rata mnogo manje bitan od rata samog pa za mir i kulturu mira, bilo u političkim govorima i medijima, bilo u svijesti ljudi i društva, nema mnogo mjesta. U takvim okolnostima se zaboravlja ne samo na Srbe, pobijene i protjerane u "Oluji" i "Bljesku", zlostavljane i odvođene tokom rata, nego se zaboravlja i na hrvatske civile, nastradale ili ubijene u tom ratu. Uprkos tome, Srpsko narodno vijeće borilo se i borit će se za sjećanje u kojem će biti mjesta za sve one koji su stradali ili koji danas trpe nepravdu zbog nacionalne i vjerske pripadnosti - ističe se u saopćenju. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.