HRVATSKA

"Deranje" gostiju uobičajeno kod susjeda: Za strance cijene i tri puta više od uobičajenih

Jedino novine možeš kupiti po cijeni koja je svuda ista

Ilustracija. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Priče o tome kako domaćini pokušavaju prevariti strance, naplatiti im duplo, pa čak i trostruko, više nisu strane ni u našoj zemlji niti u susjednima. 

Mnogi, žargonski rečeno, pokušavaju "oderati" gosta, a najnoviji primjer za to dolazi nam iz susjedne Hrvatske

- Jedino novine možeš kupiti po cijeni koja je svuda ista - požalila se za "Glas Istre" gospođa koja je s bratićem iz Australije svratila u, kako kaže, običan restoran na Makarskoj rivijeri. 

Naručili su dvije porcije lubina i pola litra vina, a kad su htjeli da plate, račun ih je šokirao - 1.000 kuna (skoro 268 KM). 

No, kada je gospođa, koja je s bratićem razgovarala na engleskom, progovorila hrvatski te zatražila objašnjenje tako visokog računa, cijena je naglo opala. 

- A dečko je mislija da ste Amerikanci, e - odgovorio je vlasnik restorana, dajući naslutiti da je Amerikancima sasvim uobičajeno napumpati cijenu. 

Slično se, prema pisanju "Glasa Istre", sve češće može doživjeti i prilikom iznajmljivanja smještaja. Tako, naprimjer, mladi partijaneri koji dolaze u Split na Festival "Ultra", za kojekakve sobičke daju basnoslovne sume novca. 

Mnogi ističu da je, zapravo, samo riječ o "stoljetnim zakonima" ponude i potražnje. I to možda jeste istina, ali onda se ni hrvatski, ali ni ostali "domaćini", ne trebaju pitati zašto je turista sve manje. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.