CRNA GORA

U Općoj bolnici u Baru hirurg izvadio tumor težak 13 kilograma

Pacijentkinja je u bolnicu došla sa bolovima u trbuhu i otežanim disanjem

Doktori izveli uspješnu operaciju. Bar Info

Bar Info

6.8.2019

U Općoj bolnici u Baru prije samo nekoliko dana urađena je nesavkidašnja operacija. Naime, iz stomaka žene specijalista opće hirurgije Miroslav Knežević izvukao je tumor težak 13 kilograma. 

Kako prenose regionalni mediji, pacijentkinja je u bolnicu došla sa bolovima u trbuhu i otežanim disanjem. 

- Bila je prilično vitalna s obzirom na godine (1958) i tjelesnu težinu od 130 kg. Nikada ranije nije bila kod ljekara, niti rađala, pa samim tim nije nikada obavila ginekološki pregled, što je, pokazaće se, bilo presudno za nastajanje ovolikog tumora jajnika- navodi Bar Info. 

Doktor Miroslav Knežević, koji je ovaj trosatnu operaciju izveo uz pomoć specijalizanta na hirurgiji Filipa Maraša, za Bar Info je kazao kako su odmah uradili osnovne analize. 

- Odmah smo uradili osnovne analize, skener, radiološka ispitivanja, nakon čega je hospitalizovana. Na skeneru smo vidjeli tumor, a i prilikom pregleda se jasno ocrtavao, jer je zauzimao čitavu trbušnu duplju. Nakon konsultacija sa ginekologom i ostalim ljekarima, odlučili smo se za što hitniju operaciju. Prilikom otvaranja trbuha, tumor je djelovao impresivno, zauzimao je čitavu duplju. Sama operacija se sastojala iz dva dijela: otklanjanje tumora kao prvi, i, uz konsultaciju ginekologa uklanjanje maternice i oba jajnika. Kad smo izvadili tumor iz duplje, jedva smo ga podigli, toliko je bio težak- kazao je Knežević za Bar Info. 

Navodi se kako je operacija prošla uredno kao i postoperativni oporavak. 

Ovom prilikom doktor Knežević je apelirao na građane da se javljaju redovno na kontrole i preglede.

- Ekspanzija je tumora, a liječenje se svodi na prevenciju, da se otkrije u što ranijoj fazi i da se ne dozvoli takvo stanje da se mora hirurški riješavati- kazao je doktor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.