POLEMIKE

Ministar pravosuđa Hrvatske izjasnio se o pozdravu "Za dom spremni"

Smatra da nije uvijek crno-bijelo kako se želi prezentirati

Bošnjaković: Nije prihvatljivo, ali.... Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

6.8.2019

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, gostujući u "RTL-u Danas" kazao je da za njega pozdrav "Za dom spremni" nije prihvatljiv, da asocira na NDH, te da ga treba izbjegavati, ali je i dodao da svaki slučaj ima svoje okolnosti.

Podsjetimo, u Kninu je na proslavi Dana pobjede, izvikivan pozdrav "Za dom spremni", kao i prije dvije godine kada nije bilo kazne. Na čelu onih koji su izvikivali bio je Marko Skejo i pripadnici 9. bojne HOS-a.

Na pitanje je li za njega pozdrav "Za dom spremni" prihvatljiv, Bošnjaković je kazao da za njega "on nije prihvatljiv".

On u svakom slučaju asocira na ona teška vremena Nezavisne Države Hrvatske i mislim da to treba izbjegavati - kazao je Bošnjaković, no dodao je da svaki slučaj ima svoje okolnosti. 

Smatra da nije uvijek crno-bijelo kako se želi prezentirati.

- Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav "Za dom spremni". I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati - kazao je Bošnjaković te dodao kako ne zna kako je to jučer izgledalo.

Dodao je da je vidio izjavu portparolke PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom.

- Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje nego se to treba podvesti pod komemoriranje - objasnio je Bošnjaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.