LJUBALJANA Vlada donijela odluku

Slovenija mobilizirala pomoćnu policiju zbog migranata i sigurnosti u saobraćaju

Očekuje se da će se potreba kontrole sigurnosnih izazova do kraja godine povećavati

Fena
07.08.2019 21:44

Mobilizirane pomoćne jedinice

Foto: Ilustracija

Slovenska vlada u srijedu je mobilizirala veći broj pripadnika rezervne policije koji bi trebali nadomjestiti policajce na godišnjem odmoru, a zbog povećanog priljeva migranata i pojačanog saobraćaja u turističkoj sezoni. 

Očekuje se da će se potreba kontrole sigurnosnih izazova do kraja godine povećavati, kao i opseg zadaća policije na više područja njena rada, priopćila je vlada. 

Donesena je odluka da se u rad policije do kraja godine dodatno angažiraju pripadnici pomoćne policije iako je u pravilu zakonsko ograničenje njihova angažiranja 30 dana u jednoj godini.

U vladi navode da se opseg zadaća policije na granici s Hrvatskom povećava zbog porasta ilegalnih migracija u odnosu na lani i zbog saobraćajne sigurnosti koja se ove godine pogoršala.

Do 17. juna na slovenskim je cestama poginulo 52 ljudi, znatno više od 39 koliko ih je nastradalo u istom razdoblju prošle godine.

Direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar kazala je prošle sedmice, prilikom završetka obuke nove klase policijskih pripravnika, da je kadrovska situacija u policiji kritična i da bi policija trebala 700 novih radnika, prenosi Hina.

NA VRH