REGION

Kadri Veselji odbio mjesto premijera Kosova

Istina je da su postojale ponude da ovaj mandat bude produžen do 2021. godine

Kadri Veselji. Arhiv

Avaz.ba / RSE

8.8.2019

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji (Veseli) saopćio je da je odbio ponudu da, kao predstavnik vladajuće koalicije, postane novi premijera Kosova.

- Istina je da su postojale ponude da ovaj mandat bude produžen do 2021. godine, s novim mandatarom za premijera iz Demokratske partije Kosova, odnosnom da to budem ja. Bilo je i ponuda od partija koje u javnosti zagovaraju što ranije prijevremene izbore. Ali, ne, to se neće desiti zbog okolnosti u kojima se Kosovo nalazi trenutno - rekao je Veselji za Radio Slobodna Evropa.

On nije precizirao koje su mu partije ponudile poziciju premijera. Veselji je kazao i da njegova partija ne podržava tehničku vladu te da su izbori na Kosovu neizbježni i jedini način za izlazak iz krize.

- Nema više manipulacija građanima kako bi opstali politički. Moj život ne zavisi od politike ni sekundu. Moj život zavisi od moje časti, mog rada i mog naroda kojem pripadam. Ne brinem se zbog izbora. Ali, prevare i oni koji misle da mogu da prevare lako građane Kosova, da ih uplaše, tome je došao kraj - naveo je Veselji. 

U Prištini se politička situacija iskomplicirala ostavkom premijera Ramuša Haradinaja (Ramush) zbog poziva u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu, u svojstvu osumnjičenoga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.