REGION

Vučić: Mnogo košta neriješeno pitanje Kosova, ali nema veze

Zapad će tražiti ubrzavanje rješavanja kosovskog problema, ali on još nije čuo o kojoj se ideji radi

Aleksandar Vučić. Arhiv

Srna

8.8.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako neriješeno kosovsko pitanje Srbiju mnogo košta i kako bi, da taj problem ne postoji, imala pet milijardi eura direktnih stranih investicija, ali da se ne postavlja pitanje je li država spremna na tu cijenu.

- Mnogo nas košta, ali to nema veze koliko nas košta. Da nema tog pitanja, bilo bi mnogo više, ali da li to znači ako sutra neko kaže "Pirot nije vaš" da ćemo da kažemo da, zbog investicija, na to pristajemo - rekao je Vučić za TV Prva.

On je kazao i kako je očigledno da se mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine odgađa unedogled zbog predstojećih izbora na Kosovu i kako savjetnik američkog predsjednika Džon Bolton (John) neće doći u posjetu Srbiji i Kosovu, kao što su mediji pisali.

Mislim da neće doći. Razmišljao je da posjeti Beograd i Prištinu, ali, zbog izbora, nema s kim da priča u Prištini - rekao je Vučić.  

Upitan da li Bolton ne dolazi dok se takse ne ukinu, Vučić je kazao da se američka administracija zalaže za ukidanje taksi, ali kako ne smatra da je to jedini razlog nedolaska. 

Ocijenio je besmislicom odluku prištinskih vlasti da ne pušta građane s pasošem Srbije na Kosovo i istakao da su se "albanski političari na Kosovu" počeli utrkivati u pogledu taksi, ali i "najglupljih pitanja, kao što su dokumenti".  

- Jasno je da je srpska strana pregovarala da se putuje uz ličnu kartu, ali naravno da imate pravo i da putujete i s pasošem. Onaj ko ima više, ima pravo i na manje - dodao je Vučić.

On je rekao i kako pretpostavlja da će Zapad tražiti ubrzavanje rješavanja kosovskog problema, ali da još nije čuo o kojoj se ideji radi.

- Još nisam čuo šta je njihova ideja. Ja još nisam čuo, osim što sam vidio u posljednje vrijeme sve više pritisaka na mene u kojima će da kažu ti možeš da izdržiš, pobijedit ćeš na izborima čak i ako priznaš nezavisno Kosovo, a mi ćemo da pomognemo i s novcem za Srbiju i svim drugim - naveo je on.

Poručio je da Srbija ne može pristati na priznavanje nezavisnosti, a da "nemaju ništa".

- Ljudi u međunarodnoj zajednici moraju da znaju da neće biti rješenja ukoliko neko misli da Srbija treba da bude ponižena. To sam im rekao bezbroj puta - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.