HRVATSKA

Kolinda Grabar-Kitarović najavila kandidaturu za novi mandat, ima podršku Trampa i Putina

Oslanja se na narod, ali neće okrenuti leđa stranci

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Fena

9.8.2019

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će se kandidirati za drugi mandat na čelu države, rekavši da ne može sada okrenuti leđa Hrvatskoj.

- Naravno, idem u kandidaturu za novi predsjednički mandat, objavit ću je uskoro. Ali, želim prije toga raditi kao predsjednica što veći dio mandatnog vremena.  Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni diljem Evrope i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju vlastitu djecu, koja vide budućnost ovdje - rekla je Grabar-Kitarović.  

Kazala je da se oslanja prije svega na hrvatski narod, ali da neće leđa okrenuti stranci iz koje je izrasla ma koliko se u nekim aspektima ne slagala s njenim politikama, bilo to u vrijeme Ive Sanadera ili bilo koga drugoga.

- To što sam ja vjerna HDZ-u, ne znači da nisam vjerna cijelom spektru ljudi koji vole Hrvatsku - rekla je Grabar-Kitarović.

Istakla je da državu želi izvesti na put kojim je krenula devedesetih.

- Ne vratiti u devedesete, nego vratiti na put koji je zacrtao predsjednik Franjo Tuđman, na put dostojanstva i ponosa, na put europejstva koje neće biti podložničko, ali i na put političke odlučnosti, djelotvornosti i odgovornosti - poručila je hrvatska predsjednica.

Zauzela se da se Hrvatska što bolje brendira dok predsjedava EU. 

- Ono što ja predlažem je da pokažemo da Hrvatska nije nikakva mala država. Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH - ali da to bude lajtmotiv našeg predsjedanja. Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Europu, dobila podršku predsjednika Trampa (Donald Trump) i predsjednika Putina (Vladimir) - kazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da je ključni problem Hrvatske - demografija. 

- To je pitanje opstanka države. S druge strane, ja ne mogu i ne smijem nijednom građaninu ove države zanijekati njegovo pravo da ide raditi i učiti nekamo drugamo. Smatram svojom zadaćom i zadaćom vlade svakome osigurati uvjete da se vrati - rekla je Grabar-Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.