REGION Javnost zabrinuta

Šta se dešava u Sloveniji: Blizu granice s Hrvatskom patroliraju muškarci u vojnim uniformama

Štajerska straža treninge ima svaki mjesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica

E. Ma. / Avaz.ba
10.08.2019 12:21

Štajerska straža

Foto: Leon Vidić / Delo

Fotografije 30-ak uniformiranih muškaraca u Sloveniji, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u "Delu", zabrinule su slovensku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorica slovenske policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručili su da je to nedopustivo, a slovenski premijer s godišnjeg odmora umiruje naciju riječima da je Slovenija sigurna zemlja, prenosi "Jutarnji list". 

Ljubljansko "Delo" ovih je dana objavilo reportažu iz trening-kampa Štajerske straže, samoorganizirane grupe ljudi koja se uvježbava po vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni" i za koje njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da oni nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvježbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od granice s Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji, od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

Novinar "Dela", koji je bio s pripadnicima straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija nijednom u tri dana nije obišla kamp i provjerila šta se tamo događa. 

Štajerska straža treninge ima svaki mjesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica.

Ipak, "Delo" navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno dio antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Tagovi

Slovenija Kamp

Komentari

NA VRH