SRBIJA

Vučić nakon mitinga u Beogradu: Da su preskakali ograde na Bijeloj kući, bili bi izrešetani

Moramo sačuvati mir u zemlji, neću scene iz Pariza

Aleksandar Vučić. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

11.8.2019

Nakon sinoćnjih nasilnih protesta u Beogradu "Jedan od pet miliona", koji se održavaju mjesecima u režiji opozicionih stranaka, danas se javnosti obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši kako neće dozvoliti "scene iz Pariza". 

On je rekao kako su okupljeni ispred zgrade Predsjedništva nasilno srušili zaštitnu ogradu te kako sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od osiguranja tražiti da ubuduće sklone ograde, dok od učesnika protesta očekuje da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

Vučić je naveo i kako je ispred zgrade Predsjedništva sinoć bilo 225 ljudi te da je vođa protesta pozvao okupljene da krenu u zgradu. 

- Tek kada je krenulo pomjeranje ograde, osiguranje kreće i bez upotrebe sile vraća ih iza ograde. Neki su prenijeli da je riječ o privatnom osiguranju, ali to nije istina. Jedan naš pripadnik ima jednu ogrebotinu i ništa više. Ali to je za nauk svima nama, oni koji šalju djecu na proteste moraju da znaju kolika je to odgovornost - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao kako će zamoliti da se uklone ograde svake subote, ali da ne ulaze u Predsjedništvo jer ne mogu nasiljem uništavati institucije.  

Uradite sve, šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta nasilu. Pozivam sve ljude i iz policije i Vojne policije i mog neposrednog osiguranja da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza - rekao je Vučić. 

Pripadnike Vojne policije je pozvao i da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" te da puste demonstrante da urade šta žele, istakavši kako naredni put neće ni biti osiguranja, osim djevojaka iz Vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona. 

- Da su preskakali ograde na Bijeloj kući, bili bi izrešetani - rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.