SRBIJA

Aleksandar Vučić naredio uklanjanje ograde, čuvat će ga samo pripadnice "Kobri"

Jedinstven slučaj u svijetu, tvrde iz zgrade Predsjedništva

Sl. M. / Avaz.ba

12.8.2019

Zgrada Predsjedništva Srbije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Radnici "Beograd puta" uklonili su zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsjedništva na Andrićevom vencu, prema nalogu predsjednika Aleksandra Vučića, prenose mediji u Srbiji.

Vučić je naredio uklanjanje ograde nakon što su tokom protesta "1 od 5 miliona" demonstranti pokušali nasilno ukloniti sigurnosnu barijeru i ući u zgradu, u kojoj je sjedište predsjednika Srbije.

Savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević istakla je kako je ovaj potez, inače, u suprotnosti sa svim sigurnosnim preporukama i zakonu, ali, kako je kazala, građani će sada moći prići do samih vrata kako se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred ove zgrade u subotu uvečer.

- Ovo je jedinstven primjer u svijetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgrade. Nadamo se da će svi umjeti to da poštuju i da će se s poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države - kazala je Vasiljević.

Prema nalogu Vučića, ubuduće će ga osiguravati pripadnice Specijalne jedinice ''Kobre'', s oznakama i, vjerovatno, u vojnim uniformama da ne bi bilo špekulacija o tome ko osigurava zgradu.

- Ovu zgradu jedino i isključivo osiguravaju pripadnice Specijalne jedinice "Kobre", kao i u prošlu subotu - podvukla je Vasiljević.

Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izvještava iz Bijele kuće, Jelisejske palače, ili bilo kojeg drugog državnog objekta na svijetu, zna da nigdje nije moguće prići zato što su svi državni objekti i sve predsjedničke rezidencije, kao i radni prostor predsjednika države ili vlade osigurani visokim ogradama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.