REGION

Sjeverna Makedonija zabranila uvoz i tranzit svinja iz Srbije

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina

Svinjsko meso. Ilustracija

Fena

13.8.2019

Sjeverna Makedonija zabranila je uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopćenju Agencije za hranu i veterinarstvo Sjeverne Makedonije, ta odluka je donesena nakon što je u regijama Beograda i Smedereva registrirano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je donijela u ponedjeljak rešenje o zabrani uvoza u Sjevernu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizvoda i prerađevina i neće se puštati u promet prije dobivenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarsku medicinu.

U Sjevernoj Makedoniji nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mjere su podignute na maksimalnu razinu prema, navode u Agenciji za hranu i veterinarstvo.

Uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije je zabranila i Bosna i Hercegovina.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga, prenose mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.