INTEGRACIJE

Bošnjačka stranka prva partija iz Crne Gore koja ulazi u EPP

Snaženje naših veza s EPP-om značajno doprinosi i jačanju odnosa Crne Gore i Evropske unije

Sead Šahman. Avaz

S. N.

15.8.2019

Bošnjačka stranka (BS) bi narednog mjeseca trebala postati punopravna članica Evropske narodne stranke (EPP). To bi bila prva stranka iz Crne Gore koja je ušla u blok najjače političke grupacije Evropske unije.

Kako je u intervjuu za "Pobjedu" istakao član Izvršnog odbora Bošnjačke stranke za međunarodnu saradnju Sead Šahman, odluka bi se trebala objaviti na narednoj sjednici Skupštine EPP-a, koja će se održati 9. i 10. septembra u Briselu, u Evropskom parlamentu.

- Bošnjačka stranka je već dobila poziv za taj skup i odredila delegaciju koja će je finalno predstaviti i, uvjeren sam, donijeti luču evropskih narodnjaka u Crnu Goru - rekao je Šahman.

Naveo je i da sve ono što su do sada uradili na putu integracije BS-a u EPP preporučuje ih članicama ovog političkog saveza kao pouzdanog partnera iz naše zemlje.

- Cijenim da članstvo u velikim evropskim političkim porodicama za partije iz zemalja koje su izvan EU predstavlja najbolju vrstu međunarodnog priznanja i legitimacije. To će dati značajnu prednost i na domaćoj političkoj sceni - izjavio je Šahman u razgovoru za "Pobjedu".

Naglasio je i da je BS dala veliki doprinos ostvarivanju jednog od značajnih strateških ciljeva za Crnu Goru - članstvo u NATO.

- Snažno podržavamo i proces pristupanja Evropskoj uniji. Također, postižemo i veću integraciju manjinskih naroda u institucije i njihovo aktivnije učešće na mjestima donošenja odluka. Izgradnja odnosa s EPP-om predstavlja partnerstvo s najutjecajnijom evropskom političkom grupacijom, odnosno političkim subjektima s kojima dijelimo mnogo zajedničkih vrijednosti demokratije, slobode pojedinca, socijalne pravde, vladavine prava, snažnih institucija i očuvanih porodičnih i tradicionalnih vrijednosti. Snaženje naših veza s EPP-om značajno doprinosi i jačanju odnosa Crne Gore i Evropske unije.

Time se ohrabruju i proevropske snage u državi koja je kandidat za članstvo, a što je naročito važno u ovim godinama koje su od velikog značaja za daljnje djelovanje EU, usljed svih nedaća koje se dešavaju poput Brexita - rekao je Šahman.

Sead Šahman. Facebook

Naglasio je da je opredjeljenje EPP-a da se proširenje EU nastavi te naveo da je i novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), koja dolazi upravo iz Evropske narodne partije, pozvala zemlje članice EU da zadrže politiku otvorenih vrata za zemlje zapadnog Balkana. O posvećenosti predsjednice Evropske komisije za proširenje prema našem regionu je govorio i novi/stari predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Evropskom parlamentu David Mekalister (McAllister), s kojim su predstavnici BS-a imali više puta priliku da razgovaraju. On, također, dolazi iz redova EPP-a, iskazuje otvorenost za nove članice i zalaže se za politiku proširenja, pozivajući se i na posvećenost njemačke kancelarke Angele Merkel prema proširenju EU. To su zaista ohrabrujuće poruke za naš region, a, ako bih bio konkretniji, onda se to najbliže odnosi na Crnu Goru, koja je najviše odmakla u pregovorima s EU.

Ko je iz Crne Gore članica EPP-a? 

- Imat ćemo tu čast da budemo prva stranka iz Crne Gore koja će biti dio tako snažne političke alijanse. To za nas predstavlja zadovoljstvo, ali i obavezu da nastavimo snažna zalaganja za izazove kao što su dodatni razvoj stranačkih instituta i partijske mreže, ulaganje u ljudski kapital i razvoj političkih vještina, specijaliziranje i obuka za više vrsta javnih politika - kazao je Šahman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.