REAKCIJA

Nobilo: "Za dom spremni" je fašistički pozdrav izjednačen sa "Heil Hitler"!

Veliki interes javnosti zbog ove presude

Anto Nobilo. Arhiv

Avaz.ba / Novi list

15.8.2019

Brzo je odjeknula vijest o pravomoćnoj presudi Visokog prekršajnog suda (VPS) protiv uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Paradoksalno u cijeloj situaciji jeste to što je presudom kažnjen lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso kada je na jednom nastupu pjevao “Bojnu Čavoglave”, pjesmu Marka Perkovića Thompsona.

Advokat Anto Nobilo ocjenjuje da je upravo zbog toga bio i veliki interes javnosti u vezi ove presude. 

Kako je rekao Novom listu, “dileme o fašističkom pozdravu mogu se pojaviti samo u Hrvatskoj”.

 Bez obzira na sve, Nobilo smatra da je ta presuda dobrodošla jer drži da će niži prekršajni sudovi ubuduće slijediti praksu koju je ovom pravomoćnom presudom zacrtao VPS. Do tada je praksa kod nižih prekršajnih sudova bila takva da je sankcioniranje ovog pozdrava variralo. 

Za dom spremni fašistički je pozdrav izjednačen s ‘Heil Hitler‘, i nosi svu simboliku koju su fašisti imali u historiji u cijeloj Evropi. Takav vid slavljenja fašizma nije dozvoljen, i apsolutno je nesporno da je kažnjiv. No u Hrvatskoj, nažalost prekršajni sudovi, a još više policija, počeli su primjenjivati različite kriterije, pa tako u posljednje vrijeme, kao na nedavnoj proslavi obljetnice Oluje u Kninu, policija nije ni podnosila prekršajne prijave, dok se u nekim drugim slučajevima nije žalila kad bi prekršajni sudovi donosili oslobađajuće presude u takvim slučajevima. To je apsolutno pogrešno - komentirao je ugledni advokat za Novi list.

Nobilo smatra da će biti otpora i to prije svega zbog ideoloških i političkih gledišta. No, pravi test za policiju bit će sljedeći Thompsonov koncert kada na početku “Bojne Čavoglave” zaurla “Za dom spremni”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.