POLITIKA

Brnabić: Pitanje nad pitanjima je most Ljubovija - Bratunac

Najurgentniji sporovi koje bi Srbija trebala riješiti su pitanje granica s Hrvatskom i BiH

Ana Brnabić. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

9.8.2019

Najurgentniji sporovi koje bi Srbija trebala riješiti sa svojim susjedima je pitanje granica s Hrvatskom i BiH, ali prioritetno most Ljubovija - Bratunac, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić za Tanjug. 

Ona je izrazila nadu da će u BiH uskoro biti formirano Vijeće ministara i da će se raditi na rješavanju tog pitanja.  

- Ako me pitate šta je prioritetno, odnosno pitanje nad pitanjima, to je onda taj most, jer mi je nevjerovatno da građani koji žive tamo ustanu ujutro, vide most, ali ne mogu prijeći nego moraju ići na druge granične prijelaze - rekla je Brnabić. 

Ona je napomenula da postoji jasan dogovor da će Srbija finansirati most, Republika Srpska pristupne prijelaze, a BiH granične prijelaze i da će dati dozvolu za njihovo otvaranje, što se nije dogodilo.

Kada je riječ o granicama, Brnabić je podsjetila da su formirane komisije koje se bave tim pitanjem, ali ocjenjuje da u ovom trenutku nije pravo vrijeme da se s tim nastavi jer vlast u BiH nije formirana, a u Hrvatskoj "to nije oportuno zbog njihove pripreme za kampanju".  

- Nadam se da ćemo moći bez pretjeranih emocija i strasti da sjednemo i dogovorimo i to pitanje - istakla je Brbnabić. 

Ona je naglasila da je svakako bolje da se to pitanje riješi bilateralno nego da se ide na međunarodnu arbitražu, kao što su uradile Slovenija i Hrvatska, istakavši da bi to moglo odložiti ulazak u EU, koja to pitanje, sve dok je na arbitraži, neće tretirati kao zatvoreno.

- Nama je u interesu i naša politika je regionalna saradnja i bolje povezivanje regiona - navela je Brnabić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.