HEROJSKI ČIN

Pilot aviona koji je sletio na autoput Zagreb - Rijeka: U tom trenutku želio sam tri stvari

Zbog kvara na motoru bio je jučer oko 11 sati prisiljen Cesnu sputiti na autoput

Goričanec je izveo nevjerovatan poduhvat. Privatni album / Čitalac

A. Ču. / Avaz.ba

17.8.2019

Dramatično je bilo jučer na autocesti Zagreb - Rijeka. Malom sportskom avionu u letu je otkazao motor. Iskusni pilot Teo Goričanec, koji je u njemu podučavao letenju polaznicu, u sekundama je odlučio autocestu iskoristiti za slijetanje. Prošli su bez ogrebotina.

- U trenutku slijetanja sam samo želio tri stvari; da kolegica koja je na školovanju ostane cijela, da nekog na autocesti ne ozlijedim i imam ga na duši i da se avion prilikom slijetanja ne zapali - rekao je za 24sata.hr nakon nesreće pilot Teodor Goričanec instruktor letenja u Ecos pilotskoj školi iz Zagreba.

Zbog kvara na motoru bio je jučer oko 11 sati prisiljen Cesnu sputiti na autoput. Dodao je da ga prilikom slijetanja niti u jednom trenutku nije uhvatila panika. Pola sata kasnije sustigao ga je stres. 

– Prilikom slijetanja smo zapeli za ogradu, bilo je kritično, to je bilo doslovno spašavanje. Uz sve rizične faktore prilikom slijetanja, najveći problem mi je bio da nekoga ne ozlijedim - rekao je. 

Inače je avionom upravljala učenica letenja iz Zagreba, a nakon problema s avionom upravljanje je preuzeo pilot Teodor. 

– Motor je polako počeo gubiti snagu, pokušavali smo se održati na toj visini. No nismo uspjeli. Morali smo tražiti teren za slijetanje. Imao sam dvije opcije. Meni nepoznati teren, livadu, koji je dosta ravan ili autoput. Ipak sam se odlučio za autoput. Bila je to jako teška odluka s obzirom da je danas gužva na autocesti. Pokušavao sam mirno i staloženo odletjeti taj let pokušavajući naći neku rupu između vozila koja su se kretala po autoputu i nekako smo uspjeli. 

Na koncu imao sam totalni otkaz motora. Onaj zamišljeni prvi prilaz nije uspio pa sam se morao jednostavno teškom mukom dovući i pokušati sletjeti iza prometnih znakova i prije ovog velikog semafora. Druga opcija dalekovod no to je bilo rizično - prepričavao je za 24sata.hr detalje dramatičnog leta Teodor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.