POLITIKA

Crnadak: Sastanak Vučića i Pompea dobar iz najmanje tri razloga

Viši nivo razumijevanja na relaciji Vašington - Beograd značajno povećava šanse za nastavak dijaloga i za konačni dogovor Beograda i Prištine

Igor Crnadak. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

21.8.2019

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) predstavlja dobru vijest iz najmanje tri razloga. 

- Posebno raduje čvrsta podrška Vašingtona ukidanju taksi na robu iz BiH i Srbije, koje nam nanose ogromnu finansijsku štetu. Nadam se da će to dovesti do njihovog ukidanja što prije, možda i prije izbora na Kosovu. Posebno ću to potencirati u susretima s predstavnicima američke administracije, koje ću uskoro imati, kao i naš novi ambasador u Vašington koji narednih dana započinje svoj mandat – rekao je Crnadak. 

Kao drugo, kaže da viši nivo razumijevanja na relaciji Vašington - Beograd značajno povećava šanse za nastavak dijaloga i za konačni dogovor Beograda i Prištine.

- Vašington neće mijenjati stav o nezavisnosti, ali njihov izbalansiraniji pristup koji je Vučić nagovijestio može biti podstrek za konačno rješenje, što je od velikog interesa i za BiH i za cijeli region - smatra šef bh. diplomatije.

Konačno, kao predstavnik Republike Srpske, smatra da je veoma važan dijalog rukovodstva Srbije na najvišem nivou s Vašingtonom, "jer oni koji svađaju Srbe s Amerikom ne misle im dobro“.

- Nama treba otvoren i korektan odnos sa SAD kako bi diplomatskim putem čvrsto držali svoje dejtonske pozicije i osigurali ekonomski razvoj RS - rekao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.