NEIZVJESNO

Srbijanski kamiondžija preživljava pakao na rusko-ukrajinskoj granici, 52 dana čami na "ničijoj zemlji"

Iz firme navode da će platiti kaznu

Srećko Županjac. Arhiv

I. Š. / Avaz.ba

21.8.2019

Srbijanski kamiondžija Srećko Županjac iz Kraljeva s tovarom jabuka od 1. jula čami na "ničijoj zemlji" na granici Rusije i Ukrajine. Ruska carina neće da ga pusti zbog sumnje da voće nije iz Srbije, već iz Poljske. I dok još nema jasnog odgovora kada će vozač moći da se vrati u Srbiju, Srećko se već 52. dan, u nehumanim uvjetima, jedva snalazi za hranu, toalet i mogućnost da se istušira i umije.  

- Ovo je nečuveno. Skoro 60 dana sjedim ovdje, ne znam šta se dešava. Rusi ne dozvoljavaju da uđem s jabukama jer sumnjaju da su stigle iz Poljske. Inače, to se stalno dešava s našim firmama. Pokušavaju da naprave reeksport, da jabuke iz Evropske unije u Rusiju izvezu kao srpske, a to je zabranjeno. Imao sam u kamionu 26 paleta, ali Rusi nisu prihvatili njih sedam za koje sumnjaju da su iz Poljske. Sa spornim tovarom drže me ovdje, evo, skoro dva mjeseca - navodi Županjac. 


Srećko je sedmicama zarobljen. Arhiv

Kako objašnjava, njegova firma "Astur" je prijevoznik, izvoznik jabuka je "Super frut" iz Čačka.  

- Snalazim se kako znam i umijem. Najteže je za hranu, idem taksijem do obližnjeg pograničnog grada Pogar u kupovinu. Grad je 21 kilometar udaljen od parkinga gdje su me smjestili, a sve to me košta. Na parkingu ograđenom žicom mogu da se istuširam, postoji tuš kabina, ima i WC, ali možete da zamislite kakav je. Zvali su me danas i ruski uvoznici. Kažu da oni i srpska firma moraju da plate kaznu od oko 1.500 eura. Čekaju i da se završi analiza porijekla jabuka. Čim se to završi, ja mogu nazad u Srbiju. A ko će meni da plati, ko će da izmiri moje gubitke?! Ja stojim u ovoj nedođiji 52 dana! Ne vozim, izgubio sam dosad 4.000 eura - priča očajni čovjek za Informer.

Užasni uvjeti. Arhiv

Predrag Radovanović, vlasnik kompanije "Super frut", koja je izvoznik jabuka, u ovom slučaju tvrdi da je situacija više plod nesporazuma nego nekih ozbiljnih problema, kao i to da će platiti kaznu i da će vozač koliko već sutra moći da ide kući.  

Na pitanje jesu li spremni da plate kaznu od oko 1.500 eura, on odgovara potvrdno. 

- Sigurno će tu biti nešto da se plati, u suprotnom bismo morali na sud. Ja sam rekao da neću da se sudim zbog tako male količine robe. Vjerujte, taj čovjek može sutra da ide kući - tvrdi Radovanović. 


Mora da vrši fiziološke potrebe na prljavim WC šoljama. Arhiv

S druge strane, Vladimir Zagradanin iz kompanije "Astur", koja je prijevoznik ovog voća, kaže da je upoznat sa slučajem, ali dodaje da naplatu za kaznu od oko 1.500 eura ne može potvrditi.  

- Kontaktirali smo ambasadu u Moskvi i izvoznika, oni kažu da rade na tome, ali ništa se ne dešava. Ruske vlasti u suštini treba to da riješe, svaki dan kažu da će ga pustiti, ali ga ne puštaju. Niko u suštini ne zna šta se tu dešava i šta je problem. I mi trpimo velike gubitke, kamion nam stoji tamo, a rješenja nema - navodi Zagradanin. 


Tuševi izgledaju katastrofalno. Arhiv

U oktobru 2018. godine uhapšeno je 36 osoba osumnjičenih za učestvovanje u zabranjenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda porijeklom iz Evropske unije u Rusiju. Inače, ranije te godine, sumnje u reeksport, odnosno uvoz iz trećih zemalja, dovele su do toga da Rusija zabrani uvoz svježe kruške iz Srbije. Nakon toga bakteriju listerija. Srbija je morala i da šalje obrazloženja Rusima kada je kao srpska roba tamo poslata pljosnata breskva, koja se u Srbiji uopće ne proizvodi. 

Reeksport predstavlja preprodaju robe nabavljene u inozemstvu. Rusija je još 2014. godine blokirala sav uvoz voća iz Evropske unije kao odgovor na sankcije Zapada zbog ukrajinske krize. Ovo je bila velika izvozna šansa Srbije, ali uz uvjet da se ne preprodaje roba iz EU. Međutim, već u prvim mjesecima bilo je jasno da mnogi izvoznici iz Srbije pokušavaju da Rusima preprodaju voće kupljeno u Evropskoj uniji, najviše u Poljskoj, što direktno ugrožava Sporazum o slobodnoj trgovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.