REGION

Plenković odgovorio Vučiću: Nema dilema da se "velikosrpska agresija" na Hrvatsku desila

Oni koji ne žele dobro Kolindi Grabar - Kitarović očigledno stavljaju takve stvari u etar

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

22.8.2019

Nema dilema da se "velikosrpska agresija" na Hrvatsku desila, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je od hrvatske kolegice Kolinde Grabar - Kitarović zatražio da ne koristi izraz "velikosrpska agresija".

Premijer Hrvatske je istakao kako se "velikosrpska agresija na Hrvatsku dogodila početkom 90-tih" i da je "sprovedena uz podršku JNA i pobunjenika i uz dirigovano vodstvo iz Beograda".

- Tu nema nikakvih dilema. Ta je činjenica vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam za svakog hrvatskog zvaničnika, a naročito za politiku vlade - kazao je Plenković. 

On je naveo kako mu nije poznato predsjednici dvije zemlje, Hrvatske i Srbije, imali "prepisku" na tu temu. Također, ocijenio je da politički protivnici "podmeću" hrvatskoj predsjednici tako što u uoči kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj plasiraju takve stvari u javnost. 

- Pretkampanja za predsjedničke izbore traje. Oni koji ne žele dobro predsjednici očigledno stavljaju takve stvari u etar - ostakao je Plenković.

Predsjednik Srbije potvrdio je navode da je od hrvatske predsjednice tražio da se ne koristi izraz "velikosrpska agresija", ali je istakao da je od nje tražio i bolje uvjete života za Srbe u Hrvatskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.