REGION Sa 89 glasova za, jednim suzdržanim i dva protiv

Raspušten kosovski parlament

Prema špekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore - 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsjednik je već odabrao posljednji

A. Ču. / Avaz.ba
22.08.2019 12:49

Tači: Sad je on na potezu

Foto: Arhiv

Šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten je danas sa 89 glasova za, jednim suzdržanim i dva protiv.

U sali je bilo prisutno 106 poslanika. Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sjednici. 

Skoro mjesec nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, kosovska skupština izglasala je prijedlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal KoSSev.

Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsjednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno prijedlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti poručio je da će vlada PAN otići u historiju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni s optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsjednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u vanjskoj politici, podsjetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da kosovska policija nije dio međunarodne organizacije Interpol.

Sjednici koja je zakazana početkom mjeseca prethodilo je više sedmica političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizirana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema špekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore - 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsjednik je već odabrao posljednji.

Ocjenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, iznio je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tagovi

Kosovo Parlament

Komentari

NA VRH