HRVATSKA

Fekalije se izlijevaju u blizini Zadra, posljedice bi mogle biti dalekosežne

Dovoljno bi bilo da samo neko iznajmljivačima zatraži posljednji račun za pražnjenje septičke jame, priča ogorčeni građanin

Zadar: Porast infekcija. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

22.8.2019

U zadarskoj okolici u posljednjih nekoliko dana zabilježena su dva slučaja izlijevanja fekalija na plažama, zbog čega je, kako se čini, više djece dobilo kožne infekcije.

Zadarski list prvo je pisao o slučaju iz Vinjerca kod Posedarja gdje su se ljudi požalili na problem s izlijevanjem fekalija iz septičkih jama u more na mjesnoj plaži, a zbog čega se, prema njihovim tvrdnjama, troje djece zarazilo stafilokokom, odnosno dobilo kožnu zaraznu bolest impetigo, a sada su se sa sličnim problemima javili i čitatelji iz mjesta Sali na Dugom otoku. 

Tekst se nastavlja na sljedećoj stranici...


Javljaju se neugodni mirisi fekalija, počele se javljati kožne infekcije kod djece

- Već duže vrijeme se na području mjesta Sali, uvali Sašćica, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljaju neugodni mirisi, fekalije i uljne fleke. Na toj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sustav koji nema pročišćivač. Fekalije plivaju i u oko brodica na vezovima u istoj uvali koji se ne naplaćuju. Prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnoj liječnici u Žmanu, nakon čega sam saznao kako je 20-ak djece iz Sali zaraženo impetigom - požalio se čitatelj Zadarskog lista.

Nešto nije u redu

Kako je rekao, na tom je područja niz objekata u privatnom vlasništvu koji uopće nisu obuhvaćeni sistemom kanalizacije te im iz crnih jama curi direktno u more. Dodaje kako se i po boji mora u toj uvali odmah vidi da nešto nije u redu. 

- Nekad bistra, plavetna boja, više ne oplakuje Zlatni žal, nego je poprimila tamniji ton. Jednako kao i žalo, koje više nije zlatne, nego smeđe boje. Eto naše plažne svakodnevice. Na kupanje nije potrebno ponijeti ulje za sunčanje jer ga ima u moru, nego antibiotik i antibiotsku kremu - poručio je čitatelj.  

Voditelj službe za epidemiologiju: To su pojedinačni slučajevi

Imali smo dojavu iz Sali, nakon čega smo odmah kontaktirali tamošnju liječnicu koja nam je rekla kako nema razloga za paniku, a niti epidemije. Radi se o pojedinačnim slučajevima kakvih imamo svako ljeto na raznim lokacijama. Na ovakve dojave mi izlazimo kad god je to moguće i uzimamo uzorke vode, odnosno mora za analizu. Ne sjećam se da smo imali slučaj da bi neke vrijednosti bile veće od normalnih - izjavio je dr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar. Kazao je kako se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li se djeca zarazila u moru.  

No, mještani su uvjereni da je uzrok u fekalijama u moru. 

- Zadnjih nekoliko godina u zamahu je gradnja apartmana na obali, ali i na otocima. Ta apartmanizacija bez komunalne infrastrukture, nažalost, će iz godine u godinu biti razlog brojnih problema, pa i zaraze koje će biti i više, dok nadležne institucije, prije svega inspekcije, ne krenu rješavati taj problem i strogo kažnjavati prekršitelje nema spasa. Dovoljno bi bilo da samo neko iznajmljivačima zatraži posljednji račun za pražnjenje septičke jame. Ne treba tu velika mudrost, ali treba puno volje i želje da se ovome stane u kraj - rekao je sugovornik Zadarskog lista. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.