ZAGREB

Miroslav Škoro na pokopu ostataka 294 žrtve Drugog svjetskog rata: Svako ima pravo na svoj grob

Koristim priliku izraziti saučešće porodicama svih žrtava, kao i žrtava svih tih nacističkih, fašističkih i komunističkih režima, izjavio je Škoro

Miroslav Škoro. Printscreen

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

23.8.2019

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Miroslav Škoro prisustvovao je obilježavanju Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Zagrebu.

- Na današnji Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima ispraćamo posmrtne ostatke 294 osobe, koje su ekshumirane na području zagrebačkih Gračana, koji su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Koristim priliku izraziti saučešće porodicama svih žrtava, kao i žrtava svih tih nacističkih, fašističkih i komunističkih režima - izjavio je Škoro tom prilikom. 

Dodao je da je narod duboko podijeljen te da ne bi bilo dobro da se dijeli.

Nadam se da će ljudi shvatiti da svaka žrtva ima pravo na dostojnu sahranu, na svoj grob. Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su iz političkih razloga učinjene u njeno ime, ali ne smije i ne može dopustiti da joj se prišije bilo koji nedokazani i neprovjereni zločin. Stoga mislim da bi bilo dobro osigurati dodatna finansijska sredstva i na tome ću raditi, da se utvrdi stvarno stanje kako bismo na neki način zatvorili to poglavlje 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i pružili žrtvama pijetet, a onima koji su ostali iza njih dostojanstvo i pravo da odu na njihove grobove - kazao je, između ostalog, Škoro.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.