REGIJA

USKOK provjerava četvero smijenjenih ministara: Osim Kuščevića, meta provjera su i Goran Marić, Tolušić i Gabrijela Žalac

Pod lupom istražitelja našao i jedan od posljednjih poslova bivšeg ministra Marića

Četvero smijenjenih ministara. Agencije

Avaz.ba/ Jutarnji.hr

24.8.2019

USKOK već , prema neslužbenim informacijama, u saradnji s policijom, Poreznom upravom i drugim državnim tijelima provodi istrage vezane uz poslove i imovinu u međuvremenu smijenjenog ministra državne imovine Gorana Marića te s njim povezanih osoba.

Nakon niza medijskih natpisa o sumnjivim poslovima i sticanju vrijednih nekretnina porodici Marić, USKOK je odlučio provjeriti je li u njegovim radnjama bilo nezakonitosti. Pritom su istražitelji izuzeli poslovnu dokumentaciju o davanju u najam i prodaji državne imovine u Marićevom mandatu, između ostaloga o prodaji rezidencije u Grškovićevoj ulici koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je za  firmu "Sjajna svjetlost" koju vodi kupio Marić, kako je sam rekao, prijatelj, ali i raniji poslovni partner Zvonko Šarić.

Tako se pod lupom istražitelja našao i jedan od posljednjih poslova bivšeg ministra Marića, a radi se o prodaji državnog zemljišta veličine 85,6 hektara u Brodskom Varošu, nadomak Slavonskog Broda, firmi "Marsonia glas" u vlasništvu ministrova prezimenjaka, prijatelja i zemljaka, Dragana Marića.

Međutim, prema izvorima bliskima istrazi u ovom slučaju, u središtu istrage nalazi se zamršen poslovni odnos između Gorana Marića i članova njegove porodice s poduzetnikom Zvonkom Šarićem. Jer oni su i prije nego što je Šarić otkupio vilu u Grškovićevoj imali zanimljive poslovne odnose.

Naime, Marić je početkom 2000-ih od Šarića najprije kupio apartman u Turnju kod Zadra, a prije sedam godina je, kako je još u aprilu otkrio magazin "Globus", od njega kupio i famoznu vilu uz more u Živogošću, nedaleko od Makarske.

Tu Marićev odnos sa Šarićem ne prestaje. Porodičnu firmu "Scientia" Marićev sin je krajem 2013. prepustio upravo Zvonku Šariću.

Osim utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do navedenih transakcija sa Šarićem, istražitelji posebno prikupljaju sve relevantne podatke vezane uz način na koji je firmu "Scientia" prethodno stekla spomenuti stan u Zvonimirovoj.

"Scientia" ga je 2011. godine, kako je pisao portal Index, kupila za 930.000 kuna, a potpisnici ugovora bili su Marićeva supruga i tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić.

- Dogovor je bio da će Marić osigurati obnovu fasade i dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kako bi se otvorio studentski dom s devet soba i kuhinjom, a Provincija je njemu dodijelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu - ispričao je fra Željko Tolić za Jutarnji list.

Tu je još i priča o stanu u Veslačkoj ulici u Zagrebu od 126,47 metara kvadratnih, u kojem živi Marićev sin, a u vlasništvu je firme nekadašnjih Marićevih poslovnih partnera iz "Šted-investa". A upravo je ta poslovna grupacija povezana s Marićevim bivšim šefom Željkom Udovičićem, kako je već izvijestio Jutarnji list, od Marićeva dojučerašnjeg ministarstva kupila nešto više od 13 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja uz more u Dubrovniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.