REGION Reakcija na izjavu predsjednika Srbije

Hrvatsko ministarstvo odgovorilo Vučiću: Agresija je rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića

Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da napusti retoriku koja oživljava poražene projekte

Fena
25.08.2019 13:21

MVEP Hrvatske reagirao na Vučićeve izjave

Foto: Avaz

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske ocijenilo je krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu Aleksandra Vučića kojom srbijanski predsjednik opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti radi rušenja ustavnopravnog poretka početkom devedesetih.

- Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića - navodi se u saopćenju MVEP-a.

Kako se dodaje, u prilog tome govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

- Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu s preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dvije susjedne države - poručili su iz MVEP-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je jučer, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu, dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je za Televiziju Pink izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

- I dan-danas ih love da vide ko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu. Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji - rekao je Vučić.

Komentari

NA VRH