REGION Vlada osudila napade i nasilje

Plenković: Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Evrope, nemamo nikakve veze s NDH

Neophodno zajednički raditi na tolerantnoj klimi u društvu

Sl. M. / Avaz.ba
29.08.2019 11:11

Andrej Plenković

Foto: Arhiv

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je u ime Vlade sve ove napade i nasilje koje se dogodilo, posebno one koji su imali karakter međunarodnih odnosa. Kako je naveo, tu misli na napade u Uzdolju i Đevrskama i na slučaj u Viškovu. 

Istakao je i kako je najvažnije da su počinioci nedjela pronađeni te da je riječ o individualnim potezima pojedinaca, a ne "odraz bilo kakve politike ili klime u društvu". 

- Mi smo Vlada koja gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj u naš politički život, štitimo njihova prava, želimo da se svi osjećaju dobro i sigurno. Od toga nećemo odstupati. Vrlo je važno da cijela hrvatska javnost to razumije. Stoga smo insistirali da u parlamentarnoj većini budu svi predstavnici nacionalnih manjina izabrani u Hrvatskom saboru. To je dobro i zdravo za ozračje u društvu, uspostavljanje povjerenja, tolerancije i normalnih odnosa - rekao je Plenković. 

On se osvrnuo i na nedavne izjave SDSS-ovog Milorada Pupovca, koji je rekao da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Evrope te ju usporedio s NDH. Plenković je takve tvrdnje odbacio i osudio, prenosi Jutarnji.hr. 

- Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Evrope. To ne stoji ni u kojoj varijanti. Hrvatska je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće, nezavisnost, slobodu, demokratiju, jačanje institucija, članstvo u NATO-u i EU i gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. To je Hrvatska 2019., sigurno faktor stabilnosti i pokretač država jugoistočne Evrope i njihov zagovornik na putu do EU. Uspoređivati današnju RH s NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema nikakve veze s NDH. Ona je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima. To su temelji moderne Hrvatske i ovo je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici. Naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego što je sada - rekao je Plenković. 

Istakao je i kako je neophodno zajednički raditi na tolerantnoj klimi u društvu. 

- Tačno je da postoje pojedine političke opcije i ljudi koji svoj politički život vide u kreiranju napetosti, posebno između Hrvata i Srba. To je tačno i to je nešto čemu svjedočimo, međutim, to nije politika Vlade, niti HDZ-a, niti parlamentarne većine. Obrnuto. Naša je politika izgradnje normalnih odnosa, rješavanja svih otvorenih pitanja iz vremena velikosrpske agresije, ali rješavanje toga na civiliziran način - rekao je Plenković.

Komentari

NA VRH