STAVOVI Potpredsjednik Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država

Vilson: Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi, Rusija će opet pokušati destabilizirati region

Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz daljnju saradnju i oprez među saveznicima

E. Ma. / Avaz.ba
31.08.2019 12:28

Dejmon Vilson

Foto: Agencije

Potpredsjednik Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država Dejmon Vilson (Damon Wilson) kazao je kako su ruske obavještajne agencije iznad svega prilagodljive i snalažljive, ali da je jedini način da se osigura stabilnost kroz daljnju saradnju i oprez među saveznicima.   

Izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti pravi način kako se treba braniti u kombinaciji s članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji, istakao je on.

- Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz daljnju saradnju i oprez među saveznicima - navodi Vilson.

Kazao je da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

- Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku. Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i provodi više reformi, a ne manje. SAD imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi - rekao je on.

Mišljenja je da će Rusija "gotovo sigurno opet pokušati destabilizirati region, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način".

- Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz daljnju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji s članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji - kazao je Vilson.

Odnose Crne Gore i Srbije ocijenio je kompliciranim te dodao da te dvije zemlje trebaju biti prirodni partneri i saveznici.

- Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma s Kosovom, doprinijet će uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji - rekao je Vilson.

Komentari

NA VRH