REAKCIJE Povodom izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Vučić: Sramno je porediti doprinos Srba i Hrvata u antifašizmu

Zagreb je među gradovima koji su na najtopliji način dočekali Nijemce

Piše: Srna

Vučić

Foto: Arhiv


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je više nego sramno porediti doprinos Srba i Hrvata antifašističkoj borbi u Evropi, podsjetivši da je Zagreb među gradovima koji su na najtopliji način dočekali Nijemce. 

- Više je nego sramno porediti Srbe i Hrvate, naročito što je ustanak u Hrvatskoj podignut u mjestu Srb, koji je čisto srpsko mjesto. Ustanak su podigli Srbi - rekao je predsjednik Srbije povodom izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi.

Vučić je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska bila dobrovoljna nacistička tvorevina, da nikad nije bila pokorena i okupirana od Njemačke i da nisu bili bombardirani, poput Beograda.

- Beograd je imao marionetsku vladu pošto je vlada Kraljevine Jugoslavije poražena, mnogo ljudi je to krvavo platilo. A Zagreb je, uz Maribor, Linc i Beč na najtopliji način primio Nijemce - rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944. godine, dok postoje dokumentirane izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac od 10., 12. i 15. marta 1945. godine koji kaže da tamo "čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma i da se povlačiti neće".

- To je šest mjeseci pošto je Beograd oslobođen... Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao - naglasio je Vučić.

Na pitanje zašto Srbija nije bila pozvana u Varšavu na ceremoniju obilježavanja početka Drugog svjetskog rata, gdje je Kitarović i dala spornu izjavu, Vučić je ocijenio da Srbe neki doživljavaju kao ruske saveznike i da zato moraju biti kažnjeni, kao i da je u pitanju revizionizam.

On je naveo da u početku nije bio zadovoljan zbog nepozivanja Srbije, ali da je, kada je čuo izjave Kitarović u Varšavi, ipak sretan što nije bio tamo.

On je napomenuo da će sljedeće godine ići na Crveni trg u Moskvi na Dan pobjede, gdje će biti najveći broj onih koji su zaslužni za slom fašizma.

- Oko 15,5 miliona Rusa i Bjelorusa stradalo u borbi protiv fašizma. Srbi su jedan od najstradalnijih naroda proporcionalno broju stanovnika, uz Jevreje, Ruse, Bjeloruse, Poljake - rekao je Vučić.

On je dodao i da je u Drugom svjetskom ratu stradalo i 125.000 Amerikanaca, ali da je njihov doprinos pobjedi bio veći od, na primjer srpskog, zbog američke globalne snage i oružja. 

NA VRH

Komentari