REGION

Palmer: Nadamo se da će lideri u BiH naći put naprijed kroz kompromis

Palmer je kazao da njegovo imenovanje za specijalnog predstavnika naglašava posvećenost SAD-a ovoj regiji

Palmer: Posvećen partnerskom radu sa vlastima u BiH. Agencije

Avaz.ba

2.9.2019

Metju Palmer (Matthew), specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, je prilikom boravka na Strateškom forumu na Bledu u izjavi za medije govorio šta njegovo imenovanje znači za Zapadni Balkan, te šta će biti njegovi prioriteti i ciljevi.

Palmer je kazao da njegovo imenovanje za specijalnog predstavnika naglašava posvećenost SAD-a ovoj regiji.

Da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana da postignu ciljeve integracija u euroatlantske institucije. Kao specijalnom predstavniku, to mi daje mogućnost da posvetim sve svoje vrijeme fokusiran na ova pitanja. Planiram da boravim dosta vremena u regiji i planiram da provedem dosta vremena putujući po Evropi i govoreći o regiji. Ja sam posvećen partnerskom radu sa svim vladama zemalja zapadnog Balkana i radiću na tom zajedničkom cilju - kazao je Palmer. 

Govorio je o svom viđenju NATO-a u regionu.

- Proces podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i približavanju NATO-u, sadrži reforme koje su također neophodne i za EU put. Crna Gora je uspješno ušla u NATO kao 29. članica i mi snažno podržavamo NATO put Sjeverne Makedonije. Postoji dobar razlog da vjerujemo da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a. To je ogromno dostignuće za Skopje i Sjevernu Makedoniju i mi ćemu tu pomoći - pojasnio je Palmer.

Komentarisao je i političku krizu u BiH.

- Nadamo se da će lideri u BiH naći put naprijed kroz kompromis, koji će svakome dati osjećaj da je nešto dobio. Ali ono što trebamo u BiH je neka vrsta političke reforme koja će podržati snažne i funkcionalne institucije na državnom nivou, kao i na nivou Federacije BiH. Ja sam posvećen partnerskom radu sa vlastima u BiH na svim nivoima, na državnom nivou, federalnom nivou, kantonalnom nivou, u svrhu podržavanja Evropske budućnosti naroda BiH - kazao je.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, potkopava NATO put BiH, Palmer je kazao:

- Trenutno ne govorimo o članstvu. Ono što je predmet diskusije je slanje Godišnjeg nacionalnog programa NATO-u i započinjanje dijaloga koji će učvrstiti sektor odbrane i sigurnosti BiH. To nije odluka o članstvu. To dolazi puno kasnije i bit će dosta prilika za političko rukovodstvo BiH da razgovara o tom pitanju. U pitanju je produbljavanju i jačanju saradnje između BiH i NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.