SLOVENIJA

Metju Palmer danas na posebnom panelu u Bledu

Brzo rješavanje pitanja migracija, Brexit i proširenje Evropske unije na zapadni Balkan trebali bi biti među prioritetima Evropske unije

Metju Palmer. NN

Fena / Avaz.ba

3.9.2019

U Bledu će danas biti održan poseban panel na kojem će uz Metjua Palmera (Matthew Palmer), specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan, učestvovati i ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana. 

Brzo rješavanje pitanja migracija, Brexit i proširenje Evropske unije na zapadni Balkan trebali bi biti među prioritetima Evropske unije, istaknuto je na početku strateškog foruma na Bledu koji je počeo jučer. 

- Pitanje ilegalnih migracija glavna su zadaća s kojom će se na početku mandata susresti nova Evropska komisija - kazao je predsjednik Slovenije Borut Pahor. 

Kako tvrdi, Komisija mora odmah pojačati odbranu vanjskih granica EU, ali i što prije predložiti novu primjenu načela podjele tereta migracija. 

On je izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u "renesansi" same ideje Evropske unije. Povećana je, kako rekao, opasnost nastavka trenda vraćanja država članica nacionalnim politikama koje su evropskoj ideji suprotne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.