REAKCIJE Šta se dešavalo na granici

Srbijanskim vojnicima izdata zabrana ulaska u Hrvatsku

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svog boravka

Avaz.ba / Jutarnji.hr

Vučić: Nemam poseban komentar

Foto: Arhiv


Dvanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros ući u Hrvatsku kako bi učestvovali na obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Kadeti i pitomci

Riječ je o vojnoj delegaciji u kojoj su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. No, na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavila ih je hrvatska policija.

Kako piše Jutarnji.hr, srbijanska vojna delegacija nije bila najavljena niti je Ministarstvo odbrane Srbije ranije službeno zatražilo njen ulazak u Hrvatsku. Po zaustavljanju kombi vozila u kojem su bili pripadnici Vojske Srbije, hrvatski policajci u vozilu su našli i službene vojne uniforme. Nakon što su otkriveni, članovi delegacije rekli su hrvatskim policajcima da će ostaviti uniforme i nastaviti put kao civili. No, to im je odbijeno te im je izdata zabrana ulaska u Hrvatsku i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi agencija Tanjug. U Ministarstvu odbrane Srbije Tanjugu su potvrdili da su vojnici išli na ovaj događaj u Hrvatsku i da im je hrvatska policija zabranila ulazak.

Informacija o dolasku delegacije Vojske Srbije u Jasenovac otkrivena je u petak kada su se organizatori kod lokalne policije informirali smiju li srbijanski vojnici prisustvovati događaju u svojim uniformama. Vojska Srbije i prošle je godine željela na ovaj događaj poslati svoje pripadnike. Tada je Ministarstvo odbrane Srbije službeno zatražilo dozvolu za ulazak svojih vojnika, ali su hrvatske vlasti to odbile.

Poštuju žrtve

- Nemam poseban komentar. Bitno je da nama niko nikada ne može zabraniti da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svako radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu - izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući zabranu ulaska srbijanskim vojnicima u Hrvatsku.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na