REGION

Šarec rekao da je Slovenija dobila dobar resor u Evropskoj komisiji, opozicija razočarana

Izjavio povodom odluke da Janezu Lenarčič bude imenovan za krizno upravljanje

Marjan Šarec: Resor kriznog upravljanja je dobar i ima na raspolaganju velika proračunska sredstva. Arhiv

A. P. Avaz.ba

10.9.2019

Slovenski premijer Marjan Šarec rekao je danas da je resor kriznog upravljanja koji je u novoj Evropskoj komisiji dodijeljen Sloveniji dobar, suprotno ocjenama opozicionih stranaka koji ga smatraju neutjecajnim, dok je bivši predsjednik parlamenta zabrinut što je Hrvatska dobila resor za demokratiju, ocjenjujući nepovoljnim stanje demokratije u zemlji.  

-To je dobar resor i ima na raspolaganju prilično velika proračunska sredstva- rekao je Šarec, kratko komentirajući u Moskvi, prilikom službene posjete Rusiji, odluku Ursule von der Lejen (Leyen) da slovenskom kandidatu za europovjerenika Janezu Lenarčiču dodijeli resor za krizno upravljanje.

Šarec je, imenujući Lenarčiča kao kandidata za Evropsku komiisju, najprije izražavao želju da Slovenija zbog poznavanja zapadnog Balkana i svog utjecaja na tom području, dobije resor proširenja ili neki od utjecajnijih ekonomskih resora, zbog čega je dio javnosti u Sloveniji razočaran.  

Kako prenosi Slovenski radio, većina oporbenih prvaka, ali i dio stranaka u Šarecovoj koaliciji smatraju da je novi resor kriznog upravljanja s predviđenim proračunom od oko milijarde eura relativno nevažan jer ne raspolaže velikim sredstvima niti omogućava utjecaj i lobiranje u korist nacionalnih interesa.  

Slovenski radio navodi da su bolje resore od Slovenije dobile sve susjedne države - Italija, Austrija, Mađarska, pa i Hrvatska, čija je europovjerenica Dubravka Šuica za demokratiju i demografiju uz to nominirana i za potpredsjednicu Evropske komisije.

S obzirom na napete odnose Slovenije i Hrvatske zadnjih godina zbog arbitražnog spora, u Sloveniji se pojavljuju i mišljenja da je Hrvatska nominacijom Šuice došla u bolji položaj od Slovenije koja je u Evropsku uniju ušla 9 godina prije Hrvatske, a ponovo se ističu i kontroverze oko neprovedbe arbitraže, što se u Ljubljani u službenim krugovima obično interpretira kao kršenje evropskog i međunarodnog prava.

S tim u vezi je i izjava slovenskog eurozastupnika Milana Brgleza, nekadašnjeg predsjednika parlamenta, koji je donedavno bio član stranke bivšeg premijera Mire Cerara, a u europarlament u maju izabran na listi slovenskih Socijalnih demokrata (SD).

-Zabrinut sam što je Hrvatska dobila resor za demokratiju iako se stanje demokratije u njoj stalno pogoršava- kazao je Brglez, komentirajući odluku Ursule von der Lejen da Šuicu nominira za jednu od potpredsjednica Komisije i povjerenicu za demografiju i demokratiju.  

Hrvatska i Slovenija u višegodišnjem su sporu oko odluke ad-hoc arbitraže po kojoj bi Sloveniji pripala većina mora u Savudrijskoj vali. Slovenija tu presudu smatra obavezujućom za obje strane, pa je Hrvatsku tužila sudu Evropske unije, dok Hrvatska upozorava da se Hrvatski sabor prije više godina jednoglasno izjasnio za izlazak iz arbitražnog procesa, nakon što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces nastojeći ilegalno utjecati na odluke sudaca. 

Milan Brglez: Zabrinut što je Hrvatska dobila resor za demokratiju. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.