PRAG Cilj sastanka je jačanje veza u regionu

Zvizdić na sastanku premijera Višegradske grupe i zapadnog Balkana, zvaničnici Kosova odustali

Mijenjati odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao nezavisne države nije u češkom interesu

Sl. M. / Avaz.ba
12.09.2019 07:47

Denis Zvizdić i Miloš Zeman

Foto: Avaz / AFP

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas će u Pragu prisustvovati sastanku premijera Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak, koji počinje u 12.00 sati, bit će održan u okviru predsjedavanja Češke Republike Višegradskom grupom. 

Domaćin sastanka je premijer Češke Andrej Babiš, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH. S druge strane, Kosovo neće učestvovati na regionalnom samitu, objavili su češki dužnosnici. Kako je navedeno, razlog otkazivanja učešća je izjava predsjednika Češke Miloša Zemana, koji je čelnike Kosova nazvao "ratnim zločincima".

Delegacije vlada nekoliko zemalja zapadnog Balkana sastat će se u četvrtak u Pragu s premijerima Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. 

- Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se izvinjava zbog nedolaska nakon što je ranije potvrdilo učešće - rekla je Jana Adamcova, portparol vlade Češke, prenosi AFP.

Mediji su objavili kako je Zeman tokom boravka u Beogradu, gdje se sastao s predsjednikom Srbije, Aleksandru Vučiću rekao kako mu se sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo. Također je najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

- Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja - rekao je Zeman, poznat kao simpatizer Rusije i Kine.

Istovremeno je češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček rekao kako nije u interesu Praga mijenjati odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao nezavisne države.

Cilj današnjeg sastanka u Pragu je jačanje veza između četiri zemalja Višegradske skupine i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Komentari

NA VRH