REGION

Plenković: Novca za Hrvate u BiH uvijek će biti, a što se tiče delegacije srbijanske vojske - "Ko to tamo peva"

Željeli inscenirati situaciju

Andrej Plenković. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

12.9.2019

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na boravak u Orašju prošle sedmice, gdje su podijeljeni ugovori za projekte podrške Hrvatima u BiH te odgovorio na komentare zbog čega to Hrvatska radi. 

- Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene radnike, prosvjetne radnike, i mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s respektom i želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje bude bolje. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti - rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i situaciju na granici sa Srbijom, kada je delegacija vojske te zemlje s uniformama pokušala ući u Hrvatsku da bi izrazili pijetet žrtvama u Jasenovcu.

On je rekao kako je Srbija željela inscenirati provokaciju na događaju koji to ne bi smio biti te da su trebali najaviti dolazak.

- Pavle Vuisić je rekao u "Ko to tamo peva" "propisi su propisi", njih treba poštovati. Evo, Butković voli taj film. I zato smo mi rekli da Vulinovih jedanaest ne može ući u Hrvatsku jer nisu bili najavljeni po propisu - rekao je Plenković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.