POLEMIKE

Srbin ili pravoslavni Hrvat!? Bura oko Tesle se ne stišava

Činjenice se ne mogu promijeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čovjeka koji je učinio toliko za cijeli ljudski rod

Tesla: Genijalni um. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

12.9.2019

Nastavlja se polemika oko jednog od najvećih umova čovječanstva, naučnika i pronalazača Nikole Tesle, na relaciji Srbija - Hrvatska.

Historičari podsjećaju, činjenice se ne mogu promijeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čovjeka koji je učinio toliko za cijeli ljudski rod.

Umjetnike niko ne pita

Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu godišnje posjeti više desetina hiljada ljudi. U selo pokraj Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna.

Umjetnike niko ništa ni ne pita, kaže hrvatska umjetnica koja širom svijeta promovira dostignuća ličkog naučnika.

- Ja jednostavno ne mogu shvatiti Teslu na niti jedan drugi način nego kao svjetskog naučnika, naravno, srpskog porijekla. Isto tako, mislim da su te stvari kojima se naš rad svodi na politiku i gdje se zapravo kroz jedno političarenje ugrožava naš rad vrlo loše - kaže umjetnica Helena Bulaja-Madunić, prenio je N1.

Teslina nacionalna pripadnost, po svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list.

U fotelji gradonačelnika Gospića danas, naprimjer, sjedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti i nikako drugačije.

Diplomatska bura

- Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore - navodi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svjetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i djelom izazvala je diplomatsku buru.

Srbijanski ministar kulture Vladan Vukosavljević tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je posrijedi falsificiranje historije, nakon čega je uslijedila razmjena oštrih saopćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.