KRIMINAL

Nomikos: Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države

EU u ovom trenutku nije u mogućnosti razmišljati o proširenju, odnosno primanju novih članica s Balkana

Ilustracija. Instagram

I. K. / Avaz.ba

15.9.2019

Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos (John), profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini. 

On je u intervjuu za "Kosovo Online" rekao da albanska mafija u svojim rukama drži skoro cjelokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti razmišljati o proširenju, odnosno primanju novih članica s Balkana. 

- Protiv ekstremista možete se efikasnije boriti, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima... Albanski organizirani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje - kazao je Nomikos, prenosi Tanjug. 

Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. 

- Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih.  Trenutno, međutim, imamo "mikrokolumbiju" unutar zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi se aktivirao. Unija već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi ovom trenutku mogla preživjeti i albanski organizirani kriminal - kazao je Nomikos. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.