REGION

Brnabić: Bez kompromisa nema rješenja za Kosovo

Ana Brnabić. Arhiv

Srna

16.9.2019

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

- Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet - ocijenila je predsjednica Vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakvog smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske takse (od 100 posto, jednostrano uvedene 2018. na robu iz Srbije i BiH).

- Mogu se nadati da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse utjecale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu - Srbima i Albancima - ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, uprkos neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je "pouzdan, iskren i predvidljiv partner" Njemačkoj. 

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija "uvijek znati cijeniti".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.