REGION Premijerka Srbije

Brnabić: Bez kompromisa nema rješenja za Kosovo

Srna
16.09.2019 13:24

Ana Brnabić

Foto: Arhiv

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

- Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet - ocijenila je predsjednica Vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakvog smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske takse (od 100 posto, jednostrano uvedene 2018. na robu iz Srbije i BiH).

- Mogu se nadati da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse utjecale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu - Srbima i Albancima - ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, uprkos neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je "pouzdan, iskren i predvidljiv partner" Njemačkoj. 

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija "uvijek znati cijeniti".

Komentari

NA VRH