REGION

Američki senator: Vučić je spreman priznati nezavisnost Kosova, ali je trenutno "ljut kao osica" zbog takse

Kosovo je najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti, napisao je u blogu

Detalj s pres-konferencije. Predsjedništvo Srbije

I. K. / Avaz.ba

18.9.2019

Senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi (Chris Murphy), koji je s Ronom Džonsonom (Johnson) nedavno boravio u posjeti Prištini i Beogradu, vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "spreman sklopiti sporazum s Kosovom i priznati njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 posto".

Obojica ga uvjeravamo da se što prije vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman ponovo razgovarati čim se takse ukinu - kazao je Marfi, prenosi "KoSSev". 

U blogu koji je objavljen nakon završetka posjete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj, na sajtu "Medium Corporation" navodi se i kako je sastanak s Vučićem važan jer Trampova (Donald Trump) administracija posvećuje malo pažnje još tinjajućim sukobima na Balkanu. 

Naše posjete mjestima kao što su Beograd i Priština vjerovatno će ostati zabilježene kao posjete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživjeti za vrijeme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posjećuju mjesta poput Srbije, koja, također, ima jake veze s Rusijom, kako bi naš odnos s njom opstao - ocijenio je Marfi.  

Prenoseći impresije iz Prištine, Murfi je napisao da je to jedan od njegovih "najdražih gradova u svijetu", da je Kosovo "najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti".

- U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dijela svijeta, a mnogi uspješni Amerikanci albanskog porijekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mjestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao - napisao je Marfi u blogu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.