KATASTROFA

Novi bilans zemljotresa u Albaniji: 105 osoba povrijeđeno, 293 objekta oštećena

Zgrade su razrušene u obalskom gradu Draču, u blizini epicentra

Albanija: Haotično stanje nakon zemljotresa. AFP

Fena

22.9.2019

Kuće su se srušile, prestravljeni stanovnici istrčavali su na ulice, a skoro 105 osoba je povrijeđeno kad je Albaniju potresao najjači zemljotres u posljednjih 30 godina.

Automobili su oštećeni od padajućih cigli u glavnom gradu Tirani, a zgrade su razrušene u obalskom gradu Draču, u blizini epicentra.

Stanovnici su pričali o prizorima panike i haosa kad je zemljotres magnitude od 5,6 stepeni po Rihterovoj skali, koji se mogao osjetiti i u Italiji i Grčkoj, potresao kuće, oborio predmete sa polica, prekinuo dovod električne energije te oštetio fudbalski stadion dok je utakmica bila u toku.

- Zamalo da se moj stan uruši. Bilo je čudo što je moja zgrada izdržala to. Ove zgrade nisu napravljene da prežive tu vrstu zemljotresa - kazao je stanovnik Drača Franko Gjordeni. 

Potres je oštetio 293 kuće, a 20 stambenih zgrada pretrpjelo je pukotine, preliminarna je procjena Vlade, prenijela je albanska novinska agencija ATA.

- Svaki građanin koji se ne osjeća sigurno kod kuće, trebao bi potražiti sklonište u najbližim centrima za hitne slučajeve, koji su postavljeni u Tirani i na drugim pogođenim mjestima - rekla je ministrica odbrane Olta Džačka (Xhaçka).

Zemljotres umjerene jačine trajao je oko 20 sekundi, a dogodio se u 16 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio skoro 40 kilometara od glavnog grada Tirane, ali se mogao osjetiti čak do Italije i Grčke, dok su se ljudi iz Bugarske, također, javljali i govorili da su osjetili manja potresanja tla. 

Stadion Selman Stermasi u Tirani oštećen je tokom fudbalske utakmice, a velike kamenice sručile su se niz stijenu Kavaje, gdje se, navodno Cezar borio protiv Pompeja tokom građanskog rata 48. godine prije nove ere, i pretrpio je djelimični kolaps.

Američki geološki institut zemljotresu je dao početnu magnitudu od 5,6, dok je Albanski institut za geologiju objavio da je zabilježio potres od 5,8 stepeni po Rihteru, a 11 minuta poslije izmjeren je drugi zemljotres od 5,3 stepena.

Italija je izrazila spremnost da pošalje pomoć ako bude potrebno.

Bio je to najsnažniji zemljotres koji je pogodio Albaniju nakon potresa magnitude od 5,8 stepeni u blizini Tirane u septembru 1988. godine.

Albanija se nalazi u seizmički aktivnoj zoni, a potresi su česti, iako su jači zemljotresi rjeđi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.